HiFi winkel van het jaar 2015, 2016 en 2017 Specialist in speakers en losse HiFi Nederlandse garantie Eigen installatie en bezorgdienst Vast en ervaren team Winnaar Special Awards 2021  Sterkste Schakel High-end audio voor iedereen
Rega platenspelers, welke kiest u?

De platenspelers van Rega kenmerken zich door altijd een goede weergave en door de lange aanloop van het merk met veel research en veel patenten op hun naam, staan ze garant voor kwaliteit, al is over smaak niet te twisten. Overgaauw probeert alle platenspelers op de plank voor demo en beoordeling te hebben. We nemen u hieronder mee in een overzicht van de Rega Pickups.

Rega staat voor ons voor “Value for money” met een constante ontwikkeling vanuit Engeland met een heel duidelijke line-up. Rega beschikt over 7 basis platenspelers, telkens met duidelijke upgrades. Elke stap is te verklaren en merkbaar. Daarnaast is met de Rega platenspelers mogelijk om binnen het eigen merk de platenspeler mee te laten groeien met de hifi wensen, afhankelijk van het model uiteraard. Van element tot de voeding is naar eigen smaak in te vullen vanaf de Rega Planar 3.

Rega werkt vanuit eigen productie en niets wordt aan het toeval overgelaten. De basis van het team aldaar is niets anders dan het product fantastisch van begin tot eind neer te zetten. Daar voelt Overgaauw zich zeer enthousiast over. Rega maakt alles in eigen huis: van eigen platenspelers, phono versterkers tot versterkers. Quality control is hier zeer aan de orde.

De Rega Planar 1 platenspeler is in het mat grijs (zwart) en matwit leverbaar, walnoot tegen meerprijs maar die heeft dan gelijk een smokey stofkap voor de perfecte kleurmatch. De arm (RB110) van de Planar one is uit 2 delen gemaakt en het heeft een carbon element bijgeleverd en is gemonteerd. De “plug en play” die onlosmakelijk met deze platenspeler is verbonden betekend niets meer dan dat er geen extra moeite gedaan hoeft te worden na aankoop, behalve de kap thuis installeren en het gewicht van de arm in te stellen. De Planar 1 (Planar One) heeft een zwarte draaischijf (platter)

De speler heeft een 24v ingebouwde motor die speciaal gemaakt is om ruis zo veel mogelijk te beperken. De voeten zorgen bovendien voor meer stabiliteit. We raden u sowieso aan de platenspeler op een stabiele kast of ondergrond te plaatsen.

De Rega Planar 1 plus | Rega p1+ is de Rega planar 1, maar dan met ingebouwde voorversterker, zodat deze op elke RCA-ingang (aux) van de versterker geplaatst kan worden of gecombineerd kan worden met actieve speakers naar keuze. Uiteraard heeft Overgaauw meerdere opties om elke platenspeler zonder de ingebouwde versterker daarvoor geschikt te maken,. Van Rega hebben we phonoversterkers maar ook van bijvoorbeeld Pro-Ject. Door de ingebouwde voorversterker van de Rega Planar 1 worden alleen mm-elementen ondersteund, geen mc. Wit en zwart zijn de twee kleuren van deze speler

De Rega Planar 2 platenspeler

Deze platenspeler is in het hoogglans afgewerkt en dat ziet er goed uit! De Rega RB220 toonarm is een betere arm dan in de Planar 1 van Rega. De arm van de Planar two , de Rega planar 2 is uit 1 geheel gemaakt; een voordeel ten opzichte van de Planar One. In wit, zwart en rood glossy leverbaar en voor de liefhebber in het Walnut met smokey stofkap in plaats van helder materiaal. De platter van de Planar Two is van glas en niet van kunststof zoals de Planar 1 met een doorsnee van 10 mm doorzichtig glas. De kap is hetzelfde qua materiaal als de Planar One en ziet er netjes uit. Dezelfde ruisonderdrukkende voeding als de Planar 1 en de voeten zijn ook identiek. In de winkel kunt u verschil overigens goed zien.

#Handgemonteerde RB220 toonarm

De Rega Planar 3:

De Rega Planar 3 | Planar three

Een van de bestverkochte platenspelers met zeer veel geluid voor de waarde. De toonarm is beter af te stellen: zowel anti skating als contragewicht zijn in te stellen bij de RB330 en dat maakt dat u kunt letten op de verschillen. De Double Brace zorgt voor meer stijfheid wat het geluid ook altijd ten goede komt. De glasplaat is ook nog net even dikker dan bij de Planar 2, waardoor de massa zorgt voor nog minder resonantie. Wit Zwart en Rood, high gloss of walnut voor de liefhebber. Mogelijkheid is niet alleen het element te kiezen, maar ook wel of geen losse voeding. Als we uw voorkeur kennen, helpen wij u bij de keuze in dit geheel. Deze platenspeler wordt vaak met het Exact element van Rega zelf gekozen. Een betere voeding is aan te sluiten en dat is direct hoorbaar voor wie dit zoekt.

De Rega Planar 6 / Rega planar six

Een bijzonder goede platenspeler. De plint is van een hogere kwaliteit en maakt gebruik van een schuimlaag aan de binnenkant die extra trillingen opneemt: met ultralichte schuimkernplint en HPL-laminaat De speler gebruikt dezelfde RB330 toonarm als de Rega Planar 3, maar heeft daarnaast wel een nog betere glasplaat; de plaat is namelijk gemaakt van een dubbellaags glas, wat de plaat extra stevig en trilling-bestendig maakt en het vliegwiel effect versterkt. De bijgeleverde losse voeding, genaamd Neo MK11 PSU, zorgt voor een volledig op de Planar 6 afgestelde stroomtoevoer en zorgt overigens ook voor een extra-precieze snelheid van de motor en handige snelheidsselectie.

Verder gebruikt de Planar six / Planar 6 platenspeler dezelfde Double Brace als de Rega Planar 3. Optioneel kan de speler vanuit de fabriek komen met een Exact, Ania (mc element) of Ania Pro element van Rega tegen een meerprijs. Hij is te krijgen in het ‘Polaris Grey’ en wit , dit is een matte afwerking met hoogglans polymeer randafwerking en die ziet er uiterst verzorgd uit.

Een heldere stofkap ontbreekt overigens niet .

Over de losse voeding bij de Planar 6 hierbij nog een losse noot: De generator verdeelt het nauwkeurige signaal van het kristal naar de exacte frequentie die nodig is om de schotel op de geselecteerde snelheid te laten draaien, terwijl een bijna perfecte sinusoïdale golfvorm wordt geproduceerd om de 24V-motor aan te drijven. De fijne snelheidsafstelling vindt plaats via het achterpaneel met behulp van het meegeleverde, op maat gemaakte Neo voeding (meegeleverd!

De Planar P8 en Planar 10 van Rega staan bij Overgaauw in Leiden ook demonstratieklaar.

De Planar 8 heeft een skelet opbouw, waarbij lichtheid en stijfheid tot de perfectie is geprobeerd neer te zetten binnen het budget. Daarnaast is de toonarm wederom een graad beter dan de RB330 die door de Planar 6 wordt gebruikt. De RB880 toonarm van Rega zorgt ondanks zijn lage massa voor een toch wederom verbeterde stabiliteit en stijfheid en met zijn dunnere balansgewicht dan de toonarm van de Planar 6 wordt een grotere instelbaarheid en compatibiliteit mogelijk maakt. Een dubbele snaar constructie is van betere kwaliteit dan de standaard toch al goede snaar van Rega. Ook is de subplatter van alumium. Dat ziet u ook in de afbeelding hieronder. De voeding met een waarde van minder dan 0,15% vervorming is zo goed als volledig ongevoelig is voor veranderingen in de netspanning en de omstandigheden. Van naald naar voeding is de Planar 8 een uitgedachte platenspeler waarbij op ieder detail is gelet.

Planar 10; Keramiek is hier leidend. Naast de plint is ook de double brace voorzien van keramiek. Lang is de Planar 10 het topmodel geweest en met een hele goede Phono Power Supply bijgeleverd.

De hele mechanische kwaliteit van een platenspeler is van groot belang voor de kwaliteit van afspelen. Vanaf de naaldtip tot de plint en voeding, alles neemt zijn rol in de uiteindelijke geleverde kwaliteit. Dat maakt de platenspeler een ontzettend leuke hobby en ook custom made is hierdoor mogelijk binnen de merken. We voeren overigens naast de Rega naalden ook Orthofon elementen en accessoires.

  • Groot voordeel van LP weergave is dat het signaal gedurende het hele proces van opname, mixage en mastering analoog kan blijven. Door de AD en later weer DA convertering wordt twee maal een proces van kwantisering en benadering op het signaal losgelaten waar het signaal niet beter van wordt. 
  • Kom vergelijken bij ons op de Breestraat in Leiden. Mailen kan ook naar [email protected] of bel 071-5126862.
  • Duurdere platenspelers sluiten wij voor u aan ter eigen beoordeling. Fijn als u ons van tevoren hierover op de hoogte stelt, maar dat is uiteraard niet verplicht.

Niet voor niets hebben we regelmatig vinyl avonden en demonstraties met “de heren van Rega”. Hou onze evenementen pagina in de gaten, of schrijf u in op onze nieuwsbrief. Ook zijn wij te volgen via Facebook en Instagram

@ Silvia / februari 2024

Leuk artikel?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest