HiFi winkel van het jaar 2015, 2016 en 2017 Specialist in speakers en losse HiFi Nederlandse garantie Eigen installatie en bezorgdienst Vast en ervaren team Winnaar Special Awards 2021  Sterkste Schakel High-end audio voor iedereen
Platenspeler naalden, welke verschillen kan ik verwachten?

Platenspelers bij Overgaauw hebben wij in verschillende merken en prijsklassen. Het element en naald spelen een grote rol bij de uiteindelijke geluidskwaliteit. De prijzen kunnen zeer uiteen lopen: zo is het materiaal en de vorm van de naaldtip mede bepalend voor de aftastkwaliteit.

De vorm van het element
Er zijn heel veel verschillende naaldsoorten op de markt, elk met zijn eigen kenmerken. Hierbij speelt de vorm waarin de diamant is geslepen een belangrijke rol bij het aftasten van de groef. Zo zijn er sferisch geslepen naalden, elliptische en hyper-elliptische naalden. De vorm van de diamant bepaalt de diepte in de groef en de contactoppervlakte met het vinyl. Elke naald heeft daarom zijn aanbevolen naalddruk (uitgedrukt in tienden van een gram) en bijbehorende anti-skatinginstelling (dwarskracht- of dwarsdrukcompensatie of soms biasgenoemd).

De cantilever speelt in dit verhaal de rol, dat deze de informatie doorgeeft. Derhalve moet deze stijf en licht van gewicht zijn, zodat deze snel kan reageren op de vormen van de groef.

De Exact naald van Rega, de net iets betere variant dan de Rega Carbon


Verder is de keuze voor een mm of mc element een zeer belangrijke
MM is de vaak voordeligere keuze. De liefhebber kiest ook regelmatig voor MC elementen, die gevoeliger zijn. Wel moet u wel hiervoor een juiste ingang hebben op uw (voor)versterker, geschikt voor MC. Dit zijn vaak de wat betere (voor)versterkers.
Een nadeel van een MC-element betreft vervanging van een versleten/defecte naald. Terwijl van een MM-element eenvoudig de naaldhouder (waarin geïncorporeerd: naaldtip, cantilever en magneet) van het element kan worden genomen, is dat bij een MC-element principieel niet mogelijk. De cantilever en naaldtip vormen een geheel met de spoel die in het element is verbonden (gesoldeerd) aan de aansluitpunten t.b.v de toonarmbekabeling. Vervangen van de naald is vandaar alleen mogelijk door het volledige element los te nemen van de elementhouder/toonarm, waarna de zeer nauwkeurige procedure van het (uiteraard) opnieuw monteren, maar ook precies uitrichten (t.b.v minimale fouthoek t.o.v. de plaatgroef) en balanceren van het nieuwe element moet gebeuren. Het laatstgenoemde om de juiste naalddruk te kunnen instellen

De Ortofon Blue naald is ook los verkrijgbaar bij Overgaauw


Wij voeren Rega naalden, Pro-ject accessoires en Orthofon diversen. Bij specifieke vragen, mail ons [email protected].

Leuk artikel?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest