HiFi winkel van het jaar 2015, 2016 en 2017 Specialist in speakers en losse HiFi Nederlandse garantie Eigen installatie en bezorgdienst Vast en ervaren team Winnaar Special Awards 2021  Sterkste Schakel High-end audio voor iedereen
Het Verschil Tussen OLED, QLED, QNED, Quantum Dot, MiniLED en MicroLED TV’s

OLED (Organic Light Emitting Diode)

OLED-televisies zijn uniek omdat ze organische verbindingen gebruiken die licht uitstralen wanneer er elektriciteit doorheen stroomt. Elke pixel in een OLED-scherm is zelfverlichtend, wat betekent dat ze individueel kunnen worden aan- of uitgezet. Hierdoor kunnen OLED-tv’s perfecte zwarttinten weergeven, omdat een pixel volledig kan worden uitgeschakeld om echt zwart te creëren. Dit resulteert in een oneindig contrast, wat de beeldkwaliteit aanzienlijk verbetert, vooral bij het bekijken van donkere scènes.

Een ander voordeel van OLED is de uitstekende kijkhoek. De beeldkwaliteit blijft consistent, zelfs wanneer je vanuit een hoek naar het scherm kijkt. Bovendien zijn OLED-schermen dunner en lichter dan hun LCD-tegenhangers, wat meer flexibiliteit biedt in het ontwerp en de installatie.

QLED (Quantum Dot Light Emitting Diode)

QLED-televisies, ontwikkeld door Samsung, maken gebruik van Quantum Dot-technologie. Dit zijn nanokristallen die, wanneer ze worden blootgesteld aan licht, zeer nauwkeurige kleuren produceren. In een QLED-scherm wordt een achtergrondverlichting (meestal LED) gebruikt die licht door een Quantum Dot-filter schijnt. Dit filter zorgt voor helderdere en levendigere kleuren dan traditionele LED/LCD-schermen.

Een belangrijk voordeel van QLED ten opzichte van OLED is de helderheid. QLED-schermen kunnen hogere helderheidsniveaus bereiken, wat vooral nuttig is in helder verlichte kamers. Daarnaast hebben QLED-tv’s een langere levensduur en zijn ze minder vatbaar voor inbranden, een fenomeen waarbij statische beelden sporen achterlaten op het scherm.

QNED (Quantum NanoCell Emitting Diode)

QNED is een relatief nieuwe technologie van LG die Quantum Dot combineert met NanoCell-technologie. NanoCell gebruikt nanodeeltjes om onzuivere kleuren uit de RGB-spectrum te filteren, wat resulteert in zuiverdere kleuren. Door deze technologie te combineren met Quantum Dot, biedt QNED verbeterde kleurnauwkeurigheid en een breder kleurengamma.

QNED maakt ook gebruik van MiniLED-achtergrondverlichting, wat een nauwkeurigere lichtregeling mogelijk maakt. Dit resulteert in beter contrast en diepere zwarttinten, hoewel het nog steeds niet het niveau van OLED bereikt.

Quantum Dot

Quantum Dot-technologie wordt gebruikt in zowel QLED- als QNED-tv’s en draait om het gebruik van nanokristallen om het kleurspectrum te verbeteren. Quantum Dots kunnen licht zeer nauwkeurig manipuleren, wat leidt tot helderdere en levendigere kleuren dan traditionele LCD-schermen.

De technologie zorgt voor een breder kleurengamma en verbeterde kleurnauwkeurigheid, wat vooral zichtbaar is bij HDR-content. Quantum Dot-schermen kunnen ook hogere helderheidsniveaus bereiken, wat ze ideaal maakt voor gebruik in helder verlichte omgevingen.

MiniLED

MiniLED is een geavanceerde versie van de traditionele LED-achtergrondverlichtingstechnologie. In plaats van enkele grote LED’s, gebruikt MiniLED duizenden kleinere LED’s om het scherm te verlichten. Dit resulteert in een nauwkeurigere controle over de achtergrondverlichting en verbetert het contrast en de zwarttinten aanzienlijk.

MiniLED-televisies bieden een bijna OLED-achtig contrastniveau zonder de nadelen van OLED, zoals het risico op inbranden. Deze technologie wordt vaak gecombineerd met andere technologieën zoals QLED of QNED om de beeldkwaliteit verder te verbeteren.

MicroLED

MicroLED is een opkomende technologie die de voordelen van OLED zonder de nadelen belooft. In plaats van organische materialen, gebruikt MicroLED anorganische LED’s, die individueel kunnen worden aan- of uitgezet. Dit zorgt voor perfecte zwarttinten en een oneindig contrast, vergelijkbaar met OLED.

Een groot voordeel van MicroLED is de helderheid en duurzaamheid. MicroLED-schermen kunnen veel helderder worden dan zowel OLED als QLED, en zijn niet vatbaar voor inbranden. Bovendien hebben ze een lange levensduur en kunnen ze in modulair formaat worden gemaakt, wat betekent dat de schermgrootte flexibel kan worden aangepast.

Conclusie

Elke technologie heeft zijn eigen voor- en nadelen, en de keuze hangt vaak af van persoonlijke voorkeuren en gebruikssituaties. OLED biedt ongeëvenaard contrast en zwarttinten, QLED en Quantum Dot bieden superieure helderheid en kleurweergave, QNED combineert deze voordelen met verbeterde kleurnauwkeurigheid, en MiniLED en MicroLED bieden de nieuwste innovaties in beeldkwaliteit en duurzaamheid. Door deze verschillen te begrijpen, kun je de beste keuze maken voor jouw kijkervaring.

Juni 2024

Leuk artikel?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest