HiFi winkel van het jaar 2015, 2016 en 2017 Specialist in speakers en losse HiFi Nederlandse garantie Eigen installatie en bezorgdienst Vast en ervaren team Winnaar Special Awards 2021  Sterkste Schakel High-end audio voor iedereen
De samenhang van een hoofdtelefoon en uw mobiel of hifi installatie, hoe werkt dat?

Als je ooit hebt gekeken naar de specificaties van een hoofdtelefoon, ben je waarschijnlijk de term “impedantie” tegengekomen. Maar wat betekent dit nu precies, en waarom is het belangrijk voor je mobiele telefoon of hifi installatie?

Impedantie is een ander woord voor weerstand en wordt uitgedrukt in Ohm. Een hoofdtelefoon wordt aangestuurd en vormt een belasting voor de versterker van ofwel de Hifi installatie of de mobiel waaraan die gekoppeld is. In Wikipedia spreken ze als synoniem voor impendantie: “hinderen”. Simpel gezegd, het bepaalt hoeveel energie de hoofdtelefoon nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

De versterker/mobiel moet die belasting eenvoudig en zonder teveel moeite aankunnen om de hoofdtelefoon optimaal te laten klinken. Hoe hoger de impedantie van de hoofdtelefoon, hoe meer vermogen de versterker of mobiel moet leveren. Daarvoor moet de uitgangs-impedantie van de hoofdtelefoonversterker en hoofdtelefoon zelf in harmonie zijn. Anders resulteert het in een lager volume en mogelijk minder gedetailleerde geluidskwaliteit. Je telefoon werkt harder om de hoofdtelefoon aan te sturen, wat de batterij sneller kan doen leeglopen en mogelijk de interne versterker kan overbelasten.

Hoofdtelefoons met impendantie tussen de 16 en 50 Ohm zijn over het algemeen beter geschikt voor de smartphone en een hoogohmige voor een Hifi versterker. Dit heeft te maken met het feit dat het volume anders niet toereikend zal zijn voor je mobiel. Hier denken de fabrikanten uiteraard zelf aan, maar is wel handig om bij stil te staan. Uiteraard kan dit opgelost worden via een hoofdtelefoonversterker, die over het algemeen meer doet dan alleen het volume verhogen. Het zorgt ook voor algehele geluidsverbetering. Maar voor onderweg is het fijn als het goed aansluit en niets extra mee hoeft.

Leuk artikel?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest