HiFi winkel van het jaar 2015, 2016 en 2017 Specialist in speakers en losse HiFi Nederlandse garantie Eigen installatie en bezorgdienst Vast en ervaren team Winnaar Special Awards 2021  Sterkste Schakel High-end audio voor iedereen
Rega Aya bij Overgaauw Leiden

Rega AYA

Rega staat vooral bekend om de platenspelers en hieraan gerelateerde producten alsmede versterkers. Maar velen zullen bij Rega geen link leggen naar luidsprekers. Toch heeft Rega de nodige ervaring in het maken van luidsprekers. De eerste serie luidsprekers werden in 1980 gemaakt en hadden de naam RTX. Later volgden onder anderen ELA, Kyte, EL8, en Jura. De AYA bouwt verder op de successen uit het verleden.

De AYA luidsprekers zijn gedurende tien jaar ontwikkeld door een team van Rega-ontwerpers samen met Roy Gandy. De luidsprekers staan garant voor een gedetailleerde, uitgebalanceerde, en nauwkeurige weergave ongeacht muziekgenre. Naast dat de luidsprekers vrijwel volledig in eigen huis zijn ontwikkeld, worden de luidsprekers ook in eigen huis gemaakt.

Het meest opvallende aan AYA is ongetwijfeld de kast. De behuizing is gemaakt van glasvezel versterkt cement. Dit materiaal is lichter dan het gebruikelijke MDF, maar heeft tegelijkertijd een hogere stijfheid dat de prestaties ten goede komt. Daarnaast biedt het productieproces de mogelijkheid om de kast naar eigen inzicht te fabriceren. Het gietproces voor de kasten werd ontwikkeld in samenwerking met het in Yeovil gevestigde bedrijf Lazenby. Dit bedrijf staat bekend om zijn op maat gemaakte betonnen meubels en vloeren.

De technische opbouw van de luidspreker is ook bijzonder te noemen. Voor de weergave wordt gebruik gemaakt van een Rega ZRR tweeter, een 5″ MX-125 mid-/basdriver, en een 7″ RR7.8 basdriver. Met een gevoeligheid van 89.5dB en een normale impedantieverloop vormt AYA geen zware belasting voor de versterker.

De Rega AYA is verkrijgbaar in een speciale grijze uitvoering. Een grill om te plaatsen voor de drivers is optioneel verkrijgbaar

Leuk artikel?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest