Klantenservice: 071-5126862
Verkoop@overgaauw.com

    Wenslijst

overgaauw winkel

Dali EPICON 8 luidspreker

€ 7.199,00 voor € 4.999,00

Merk: Dali Kleur: Wit

DEMONSTRATIE MODEL

Het gaat om ons demonstratie model.

 

Met de EPICON-serie heeft DALI een nieuwe standaard gesteld op het gebied van luidsprekers: het resultaat van 30 jaar intensieve ontwikkeling. EPICON is de opvolger van EUPHONIA, jarenlang het topmodel van DALI. EUPHONIA werd ontworpen in dezelfde periode als waarin de technische basis werd gelegd van de alom geprezen en voordeligere luidsprekerseries van DALI, zoals de HELICON, MENTOR, IKON enz.

Sinds de lancering van de EUPHONIA zijn er grote technologische vorderingen geboekt die het mogelijk maken de prestaties van de EPICON-serie naar een nog hoger niveau te tillen. De basisprincipes zijn hetzelfde gebleven, maar onder het oppervlak heeft een kleine revolutie plaatsgevonden. EPICON beschikt bovendien over een echte wereldprimeur in de vorm van het unieke, gepatenteerde DALI Linear Drive-magneetsysteem. Linear Drive geeft een ongekend lage vervorming bij dynamische luidsprekers, wat de muziekweergave veel realistischer maakt.

Het geluid van EPICON komt niet alleen uit de twee luidsprekers voor je. De muziek ademt en stroomt onbelemmerd door de ruimte, de bas ontstaat in de kamer en niet ‘in de kast\' en je kunt echt zwelgen in een overdaad aan prachtige details, waardoor je je favoriete muziek opnieuw ontdekt, precies zoals hij werd opgenomen. EPICON doet wat hij moet doen, en voor de rest is hij stil. Zo krijg je de beroemde zwarte\' achtergrond, het ultieme doel van echte high-end luidsprekers.

Linear Drive en SMC – een uniek magneetsysteem

Het unieke en gepatenteerde Linear Magnetic Drive System van DALI in de laag/middenelementen is de meest revolutionaire innovatie van de EPICON. Linear Drive bestaat uit een nieuw ontwerp van de magneetmotor en een nieuw magnetisch materiaal, SMC (Soft Magnetic Compounds).

SMC is gebaseerd op geperst ijzerpoeder en heeft daardoor minder geleidend vermogen (1000 tot 10.000 keer minder dan ijzer), waardoor er geen vervorming in de spoelkern optreedt als gevolg van wervelstroom (niet-lineaire, frequentieafhankelijk en snelheidsafhankelijke afremming). Kortom, SMC heeft lineaire magnetische eigenschappen in het hele frequentiebereik en elimineert hierdoor veel van de vervorming waar traditionele magneetsystemen mee te kampen hebben. SMC is bovendien vormbaar en kan gegoten worden in elke gewenste vorm.

Andere kenmerken van het Lineaire Drive-ontwerp zijn de aluminium ringen rond de spreekspoel, die de elektrische eigenschappen ervan stabiliseren, hoe lang de uitslag ook is. De zeer doordachte geometrie en dimensionering van de spreekspoel is de finishing touch voor een unieke en goed geconstrueerde magneetmotor. Wanneer je de kristalheldere weergave van stemmen en instrumenten uit EPICON hoort, wordt pas duidelijk hoeveel vervorming andere luidsprekers produceren in het laag/middengebied.

Naast de extreem lage vervorming zorgt Linear Drive er ook voor dat de luidsprekerelementen een soepeler en ‘versterkervriendelijke\' impedantiecurve krijgen, zonder de dips en faseverschuivingen die concurrerende producten tot zulke grote energievreters maken. Dit betekent dat het scheidingsfilter veel beter werkt, en dat je veel meer vrijheid hebt in de keuze van de versterker. Let er wel op dat je een versterker van topkwaliteit kiest om het maximale uit de EPICON te halen. Dat hoeft dan weer geen versterker met een gigantisch vermogen te zijn.

De DALI-eenheden zijn nu nog beter

Afgezien van het Linear Drive-magneetsysteem zijn de laag/middeneenheden gebaseerd op dezelfde technologie als de EUPHONIA, alleen dan nog beter. Het voorgevormde aluminiumchassis heeft een aerodynamisch ontwerp en maakt extreme membraanbewegingen mogelijk, zonder luchtcompressie. Tegelijk zorgt het speciale mengsel van houtvezel en papier voor een zeer stijve en gemakkelijk beweegbare conus zonder resonantieproblemen. De plaatsing van de luidsprekers in de voorkant is geoptimaliseerd door middel van CNC-gefreesde uitsparingen, waardoor de lucht nog veel vrijer achter de elementen kan stromen.

De vrije luchtbeweging en de zeer gemakkelijk bewegende conusophanging zijn twee van de pijlers van DALI\'s low-loss-principe dat een prachtige detaillering en respons biedt op alle volumeniveaus en bij alle soorten muziek. Een EPICON-luidspreker hoeft niet ‘op gang te komen\', zoals veel andere luidsprekers. Je muziek klinkt altijd soepel en moeiteloos, en het gewenste driedimensionale geluidsbeeld is goed te horen in de kamer, zelfs als je alleen rustige achtergrondmuziek speelt.

De exclusieve hybride tweetermodule van de EPICON, die gebruikt wordt in de EPICON 6, 8 en VOKAL, tilt het beste van EUPHONIA naar een hoger niveau. Het magneetsysteem is groter en bevat nu een geventileerde pool, grote geluidskamer en geavanceerde demping die de laatste restjes compressie en vervorming elimineren. De hybride tweeter combineert de voordelen van het dome-en-bandtweeter-principe, wat resulteert in een hoge belastbaarheid, grote horizontale spreiding en zijdezachte en ongelooflijk luchtige hoge tonen die kunnen concurreren met de beste elektrostaatsystemen.

Voor optimale interactie tussen de dome en de bandtweeter moet het systeem heel nauwkeurig worden afgesteld. En daarin is DALI, met haar jarenlange ervaring, expert. De EPICON-dome is van zeer hoge kwaliteit en gemaakt met precies de juiste geometrie, zodat de hogere frequenties prachtig worden afgerond en de bandtweeter de allerhoogste frequenties naadloos overneemt en zorgt voor een algehele luchtigheid in het geluidsbeeld.

Extreem stevige, resonantieloze kast

De EPICON-kast bevat een groot aantal geavanceerde oplossingen die een bijdrage leveren aan het ontwerp en de geluidskwaliteit. De voorkant, zijkanten en bovenkant zijn gevormd met behulp van een speciaal warmtelaminatieproces dat de stevigheid vergroot en de resonantie in de kast drastisch vermindert. En omdat parallelle oppervlakken zijn vermeden, worden staande golven ook geëlimineerd. De gebogen zijkanten bestaan uit wel zes lagen verlijmd MDF en zijn verankerd aan de kast via een 53 mm dikke wervelkolom.

De binnenkant van de EPICON-vloermodellen is verdeeld in twee aparte kamers, zodat beide baseenheden hun eigen kamer hebben. Zo kunnen deze twee 6,5” elementen afzonderlijk worden afgesteld, zonder dat ze elkaar beïnvloeden. Dit is ook de reden dat er twee basreflexpoorten in de achterkant zitten: één voor elke kamer.

Het dempingsmateriaal en de interne versteviging zitten precies waar ze het meeste voordeel opleveren – op alle andere plaatsen heeft de vrije luchtstroom de hoogste prioriteit gekregen. Hierdoor komen zowel de dynamiek als de uitstekende low-loss-eigenschappen volledig tot hun recht. Andere fabrikanten mogen dan heel anders denken over de demping van de behuizing, DALI heeft al lang bewezen dat haar principe in de praktijk werkt en een aanvulling vormt op de overkoepelende low-loss-instelling.

In de vloermodellen heeft het hard-wired spreidingsfilter een eigen afzonderlijke kamer onderin het kabinet gekregen, zodat de mechanische invloed van de componenten – en dus vervorming – vermeden wordt. De achterkant is uitgerust met de beste en krachtigste schroefklemmen die op de markt zijn, ongeacht de prijsklasse. Bovendien kun je er alle denkbare kabels op aansluiten en zorgen ze voor optimaal contact zolang je de luidspreker gebruikt.

Made in Denmark

De EPICON-serie is ontworpen, gemaakt en met de hand gebouwd in Denemarken. Zeer bijzonder aan de EPICON is dat ook de luidsprekerelementen in de DALI-fabriek zelf worden geproduceerd. Dit is essentieel om dit soort geweldige prestaties te kunnen leveren. Het enorme vakmanschap en de strenge kwaliteitscontrole zijn een extra garantie dat je kiest voor een product dat perfect in je woonkamer past.


Demonstratieklaar: maak uw luisterafspraak voor dit artikel


VOEG TOE AAN WINKELWAGEN
 
TOEVOEGEN AAN WENSLIJST
 
STEL UW VRAAG
 

Productspecificaties:

Type luidspreker
3-weg vloerstaande speaker
Tweeter
1 x 10 x 55 Ribbon - 1 x 29 mm Softdome
Midrange
1 x 6,5''
Woofer
2 x 8''
Nominale impedantie
4 Ohm
Aanbevolen versterkervermogen
50 - 500 Watt
Frequentie bereik
35 - 30.000 Hz
Gevoeligheid in dB
89 dB
Kleur
wit
Afmetingen (b*h*d)
1262 x 335 x 497 mm
Gewicht
47,5 kg
Prijs per stuk
ja
Aantal colli
2


Demonstratieklaar in onze demo-ruimtes: